Geplaatst op

Wat is de boete voor fietsen zonder licht?

De boete voor het fietsen zonder licht bedraagt € 55,-

Wanneer moet fietsverlichting aan?

Wanneer de zon ondergegaan is, je in het donker of bij slecht zicht fietst, dan moet je fiets voorzien zijn van deugdelijke verlichting. Daarnaast moet de verlichting uiteraard aan staan. Verder heb je een voor- én achterlicht nodig. Ook losse lampjes zijn toegestaan.

Heb je geen fietsverlichting of fiets je zonder verlichting aan? Dan kun je een bekeuring krijgen voor het fietsen zonder licht. De boete voor het fietsen zonder licht bedraagt 55 euro in 2020. Daarbovenop komen nog 9 euro administratiekosten. In totaal betaal je dus 64 euro!

Kortom, de boete voor fietsen zonder licht is enorm zonde van je geld. Bij ons vind je een hoop fietslampjes voor veel minder. Daarnaast ben je met goede verlichting veel beter zichtbaar voor andere weggebruikers en is je eigen veiligheid in het verkeer beter gewaarborgd.

Wat zijn de regels voor fietsverlichting op een fiets?

Verder is het interessant dat de regels voor vaste fietsverlichting en losse lampjes verschillen. Wij hebben het voor je uitgezocht en hieronder staan onze bevindingen.

Wat zijn de regels voor vaste fietsverlichting?

– Wit of geel licht voor;
– rood licht achter;
– de verlichting moet recht vooruit of recht achteruit schijnen;
– de knipperfunctie mag niet gebruikt worden.

Wat zijn de regels voor losse fietslampjes?

– Wit of geel licht voor;
– rood licht achter;
– de lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen;
– de lampjes moeten goed zichtbaar zijn. Ze mogen dus niet bedekt zijn;
– de knipperfunctie van de lampjes mag niet gebruikt worden;
– je mag de lampjes vastmaken aan je kleding of op je tas;
– je mag de lampjes vastmaken op je bovenlichaam (alleen rug en borst). Lampjes op je hoofd, armen of benen vastmaken is dus niet toegestaan.

Verder geven verschillende politieagenten aan, dat ze knipperende lampjes, en lampjes bevestigt op andere plekken dan voorgeschreven, gedogen en dus door de vingers zien. Kortom, goede zichtbaarheid en verkeersveiligheid wordt belangrijker gevonden, maar je kan wel een waarschuwing krijgen of gevraagd worden het knipperen uit te zetten.

Ons advies is om te kiezen voor je eigen veiligheid en altijd goed verlicht de weg op te gaan. Goede verlichting verlaagd het risico dat andere weggebruikers jou niet zien en verhoogd jouw zichtbaarheid enorm. Wij hebben voor ieder budget goede verlichting in ons assortiment.

Referenties

Fietser zonder licht
Fietser zonder licht – foto door Elisabeth via Unsplash